Menu
akcija

Gume su jedina tačka kontakta između vozila i puta. Zato morate da očuvate kvalitet i performanse svojih guma. Da biste to uradili, preporučujemo da u skladu sa sledećim savetima postupate.

Oznake na gumama

  • Objavljeno petak, 09 oktobar 2015 13:10
  • Autor Super User

Oznacavanje guma - primer

Svaka guma na svom bočnom zidu sadrži oznaku poput one na slici ispod. Ova oznaka je najvažniji parametar prilikom izbora odgovarajuće gume za vaš automobil. U nastavku dajemo opise i značenja svih oznaka koje se mogu naći na auto gumama.

Opširnije: Oznake na gumama

Vožnja po snegu

  • Objavljeno subota, 12 januar 2013 17:24
  • Autor Super User

Imajte u vidu da je dodirna površina vaše gume i podloge veličine dlana, pa je zato izbor pravog zimskog pneumatika veoma važan.

Da bi vožnja po snegu bila bezbedna treba se držati nekoliko jednostavnih pravila. Izbegavajte naglo skretanje; Izbegavajte nagla ubrzanja—ubrzanje mora biti postepeno; Izbegavajte iznenadna kočenja; Ostavite dovoljno rastojanje u odnosu na vozilo ispred vas; Kada vozite uzbrdo koristite viši stepen prenosa od onogo koji biste koristili po suvom vremenu.

Opširnije: Vožnja po snegu

Zašto zimske gume?

  • Objavljeno subota, 12 januar 2013 17:19
  • Autor Super User

Da biste zaštitili sebe, svoju porodicu, automobil i sve učesnike u saobraćaju morate imati zimske gume. Zimi je broj saobraćajnih nesreća 6 puta veći nego leti! Saznajte nešto o prednostima zimskih guma jer je to važno za vašu bezbednost. 

Imajte na umu: bilo da je na putu sneg, led, raskvašen sneg ili samo voda, zimi gume slabije prijanjaju i imaju znatno smanjene ukupne performanse.

Opširnije: Zašto zimske gume?

Zašto su zimske gume bolje od letnjih u zimskim uslovima

  • Objavljeno subota, 12 januar 2013 17:18
  • Autor Super User

Novi propisi o obaveznom korišćenju zimskih guma na snegu, ledu ili poledici u periodu od 1. novembra do 1. aprila, naveli su mnoge na pomisao da zimske gume nisu potrebne na suvom ili mokrom putu u toku zime. To je velika zabluda jer je poznato da za gume zima počinje kada temperatura padne ispod +7°C. Na toj temperaturi letnja guma očvrsne, a njene performanse se smanjuju. Zakon nas je prinudio da zimske gume imamo na snegu, ledu i poledici, ali o sopstvenoj bezbednosti moramo sami da brinemo i odaberemo gume sa kojima je rizik sveden na najmanju meru.

Opširnije: Zašto su zimske gume bolje od letnjih u zimskim uslovima